
Produkcja teledysków pomaga w walce z chorobą nowotworową
27 stycznia 2014, 11:25Muzykoterapia w postaci kręcenia własnych klipów pomaga chorym na nowotwory nastolatkom i młodym dorosłym poradzić sobie z terapią.

Bakteria z jelita komarów atakuje komary, wirusa dengi i zarodźce malarii
24 października 2014, 10:47Tak jak w przypadku ludzi, w przewodzie pokarmowym owadów występują liczne bakterie. Mikrobiom jelita wpływa zaś na zdolność transmitowania przez nie chorób. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa ustalili, że bakteria wyizolowana z przewodu pokarmowego Aedes aegypti może zmniejszyć liczbę komarów zarażonych zarodźcami malarii i wirusami dengi.

Po co komu broda?
31 marca 2015, 09:59Z im większą konkurencją ze strony innych samców musi się zmierzyć dany osobnik, tym bardziej rzucający w oczy się staje. Mężczyźni mogą więc zapuszczać brodę, by mężczyznom wydawać się bardziej dominujący, a przy okazji zyskać na atrakcyjności w oczach kobiet.

Nowa metoda naprawiania słoniowych kłów
23 listopada 2015, 12:10Inżynierowie opracowali nową metodę naprawiania pęknięć słoniowych kłów.

Ryby potrafią rozpoznać ludzkie twarze
8 czerwca 2016, 10:16Strzelczyki wielkie (Toxotes chatareus) potrafią rozróżniać ludzkie twarze. To pierwszy przypadek, kiedy taką umiejętność zidentyfikowano u ryb.

Na obszarze wpisanym na Listę Dziedzictwa odkryto nowy gatunek korala kamiennego
22 marca 2017, 12:54W wodach przy Lord Howe, niewielkiej wyspie wulkanicznej na Morzu Tasmana, którą wraz z przybrzeżnymi wysepkami wpisano w 1982 r. na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, odkryto ostatnio nowy gatunek korala kamiennego (Scleractinia).

Psychologiczne klucze do długowieczności
12 grudnia 2017, 12:23Naukowcy zidentyfikowali wspólne cechy psychologiczne 90-101-latków, żyjących w południowych Włoszech w okolicach Cilento. Kluczem do długiego życia wydają się optymizm, upór oraz przywiązanie do rodziny, ziemi i religii.

Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.

Polacy i Niemcy stworzyli nowy sposób na precyzyjne wytwarzanie struktur grafenowych
1 lutego 2019, 05:14Nowy sposób na wytworzenie maleńkich struktur płaskiego grafenu zademonstrował zespół z Polski i Niemiec w Science. Płatki grafenu wytworzono po raz pierwszy nie na metalu, a od razu na podłożu z półprzewodnika. To nowe perspektywy dla zastosowań, między innymi w elektronice i fotonice.

W skórze odkryto nieznany narząd czuciowy, który wykrywa uszkodzenia mechaniczne
16 sierpnia 2019, 10:08Naukowcy z Karolinska Institutet odkryli w skórze nowy narząd czuciowy, który wykrywa uszkodzenia mechaniczne, takie jak nakłucia czy ucisk. Wyniki ich badań ukazały się w piśmie Science.